Guerra al menjar porqueria
Del diari “El Periódico”. Editorial del 4 de setembre de 2010
Només s’ha de recordar que un de cada quatre nens té sobrepès o és obès per comprendre la necessitat que s’aprovi com més aviat millor la nova llei de seguretat alimentària i nutrició, el projecte de la qual va presentar ahir la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez. Perquè es tracta d’un instrument capital per corregir un problema sanitari de primer ordre: neutralitzar els efectes de l’excés d’oferta de menjar porqueria, menús excessivament grassos i altres circumstàncies que han alterat els nostres hàbits d’alimentació, particularment els dels menors. Per corregir la tendència és inevitable que les directrius de l’Administració arribin als menjadors escolars, que es prohibeixi la venda dins dels centres d’aliments i begudes que no compleixin una sèrie de pautes nutricionals -una cosa que ja està en vigor a Catalunya- i que es persuadeixi els pares perquè siguin els primers preocupats per la dieta dels seus fills.
Sense aquesta contribució de la família és improbable que els efectes de la llei que al seu dia s’aprovarà tinguin l’abast que es pretén. De poc haurà servit l’acord assolit amb els sectors econòmics implicats i l’esforç per confiar la dieta escolar a especialistes si, fora de les aules, no se segueixen pautes de comportament complementàries. Evitar dinar a deshora i els sopars inadequats és responsabilitat dels pares, i no és una tasca menor: sense això no és possible que doni resultat la guerra oberta contra hàbits alimentaris que castiguen la salut dels més joves i que els hipotecaran tota la vida.